Skip links

Online Nederlands oefenen tijdens corona

Tijdens de lockdown ten gevolge van de coronacrisis waren heel wat anderstaligen op zoek naar manieren om hun Nederlands verder te oefenen. Voor het aanleren van luister, lees- en schrijfvaardigheden is veel online materiaal beschikbaar op deze site van Nederlands oefenen. Het inoefenen van de Nederlandse taal (lees: spreken) werd door de Corona-maatregelen niet evident.

Heel wat bestaande praattafels gingen op zoek naar online alternatieven om anderstaligen toch spreekkansen te blijven bieden. Huis van het Leren vzw en het Agentschap voor Integratie en Inburgering ondersteunden tijdens de lockdown deze praattafels in het opstarten van hun online praatiniatieven. Daarnaast startten zij ook zelf een initiatief en ondersteunden zij vrijwilligers om online Nederlands te oefenen met anderstaligen.

Ik ben een nieuwe vrijwilliger
Ik ben een bestaande vrijwilliger en heb een vraag voor de digital coach
Ik ben organisator van een praattafel en wil deelnemen aan een lerend netwerk

Ben je tussen de 14 en 25 jaar en wil je graag Nederlands oefenen?

Ben je tussen de 14 en 25 jaar en wil je graag Nederlands oefenen met een anderstalige leeftijdsgenoot? Neem dan contact op met Vzw Tumult en zij matchen jou aan een anderstalige jongere om telefonisch of online te babbelen. Meer informatie kan je op hun website vinden.

Ik ben een nieuwe vrijwilliger

Angelika vertelt jullie graag wat Online Nederlands oefenen voor haar betekent.

Wil je graag meer getuigenissen lezen van vrijwilligers en anderstaligen? Bekijk dan zeker even onze blogspots!

Inspiratie


Wil je zelf ook graag vrijwilliger worden en online Nederlands oefenen? Leuk!
Dan vind je hier de nodige informatie en de mogelijkheid om jou bij Huis van het Leren aan te melden.

Organistoren van een praattafel

Taalbazaar gaat digitaal!

“Ik wilde graag de werking van onze praattafel Taalbazaar online verder zetten. Ik las over het initiatief van Huis van het Leren vzw en het Agentschap voor Integratie en Inburgering en nam contact op met een digital coach. Tijdens het gesprek kreeg ik praktische tips, een fiche met info over het gebruik van ZOOM werd me gemaild. Ondertussen hebben we twee ZOOM-sessies achter de rug met een tiental deelnemers. Het is en blijft een zoektocht naar de ideale methode maar de digital coach nam achteraf opnieuw contact op en het is een zoektocht die we SAMEN doen. Het loont zeker de moeite, vele nieuwkomers waren blij om even uit hun kleine ‘bubbel’ te komen.”